неделя, 10 май 2009 г.

Мила в страната на чудесата


Бягство

Глава първа

Пловдив. Мила е с колегите си на организирано пътуване от фирмата. След скучните събития и конференции най-после решават да се поразходят в града. Горещо е. Облечена е в сив костюм и бяла риза. Чувства се скучна. На себе си и на колегите. Вървят и търсят някой ресторант, където ще могат да хапнат. Мила с досада се сеща, че вечерта отново ще е с тях. Няма желание да е с никого. Иска й се да се затвори някъде на тъмно и хладно място, а не може. Животът не спира. Никой не пита какво й е. Те не знаят ли колко е трудно да се върви напред?

Хората се блъскат един в друг. Потни тела и зачервени бузи. Всеки със своята малка мания в главата. Мила ги вижда насън. Сякаш е затворена в собственото си тяло. Устните й се движат, тя говори насила. По навик. Краката й я разкарват сами. Носи в ръце малка кутийка Пепси. Но не си спомня да е отпила от него. Този външният свят е декор. Всичко е измислено и фалшиво. Театрално. Работата, колегите, хората, които те спират да питат за улица „ Цар Ивайло”. Къде по дяволите е тази улица? Има ли такава?

Усмихва се дори. Казва „ Приятен ден”. Започва разговор с колегата си Светлозар, който не спира да я разпитва за някакви неща.

- Харесва ли ти Пловдив, Мила- пита той

- Да...- смотолява тя

- Аз обожавам този град! Толкова е красиво тук. А, хората...Виж ги! Как се усмихват

- Ааа...да

- Мила, погледни онова малко момченце на отсрещната улица! Гледай, гледай как ти се усмихва!

- Ами...вярно, да...

Момченце? Мила не вижда нищо. Това прилича повече на трол. Облечено е в зелени гащи и жълта блузка. И не се усмихва изобщо на Мила, а се бръчка. Светлозар продължава да мърмори. Това момче е толкова досадно! – мисли си Мила. Той не се откъсва и за минута от нея. Всички вече знаят какви са му намеренията. Казват, че бил влюбен в Мила. И ги оставят „на саме”. Говори толкова бързо и повечето неща са така скучни на Мила...

Вечерта в хотела, тя се отпуска в леглото и си казва,че няма да слиза на вечерята. Таванът е толкова бял. Вдига ръка и има чувството, че още малко и ще го стигне. Зоран изниква в съзнанието й. Дали гледа сега и той в нечий таван? Абсурдна идея. Какво толкова има да се гледа. Ако имаше поне някоя буболечка там горе, върху която да се съсредоточиш. Тя се напряга да види. Няма и следа от черни телца. Стерилно. Каквото е в сърцето й сега. Тихо почукване я изважда от вцепенението. Иска й се да е Зоран. Липсва й. Ужасно много. Липсва всеки допир, всяка усмивка, всеки жест...Тя си го представя постоянно. Изправя се бавно с разрошена коса. Открехва вратата. Зарко.

- Мила...късно е вече и мислех, че си готова...ще слизаме ли на вечеря?

- Вечеря?

Лицето й остава безизразно. Той изглежда е притеснен. Крадешком поглежда зад нея тъмната стая. От него се носи скъп парфюм. Облечен е в черно и за миг на Мила й се струва дори красив. Осъзнава колко е смешна в синята си тениска пред него. Но това я кара само да се усмихне. В нейният чудноват свят, елегантни мъже разговарят с рошави жени и тролове играят ролята на момченца.

Той стой нерешително пред нея. Още миг и ще си отиде. Тя дори си представя забързаната му крачка. Прочита мислите му. Не чука на правилната врата?

И въпреки това отчаяно продължава да стои. Може би очаква чудо? Мила се обляга на рамката и се опитва да изглежда приветлива.

- Зарко...малко се уморих днес. Мисля, че няма да слизам долу...

- Разбирам... мога да те почакам...И аз не бързам...

Мила се усмихва вяло. Кимва и затваря вратата. Връща се в тъмната стая и въздиша. Търси какво да облече. Гледа се в огледалото. Същото това тяло се движи напред-назад, суети се, разхубавява се. По дяволите, може ли да спре на едно място? Навън тихи стъпки. Момчето обикаля. Мила усеща как й прилошава от това очакване. Не могат ли да разберат? Любовта си отиде. Редно е да поскъри.

Но иска ли?

Зарко не се отделя цяла вечер от нея. Разказва й вицове, които тя изобщо не изслушва. Но се смее. Така е прието. Добре, че все пак следи кога да се засмее. Понякога се позабавя малко. Сигурно си мисли, че не е толкова умна. Очите му шарят по тялото й, леко се привежда напред, за да й каже нещо на ухо. За вечерята, за салата, за Пловдив. Тя кима с глава и повтаря колко е страхотно всичко.

Колегите й намигат на Светлозар. „Ще се получи работата” сигурно си мислят...А това проклето нейно тяло продължава да се нагажда към обстановката. Дори започва да танцува, пие и яде. Както си е прието. Духът си е останал в хотелската стая...Загледан в тавана в търсене на някоя буболечка...

снимка: Красимира Динева

8 коментара:

Kraska каза...

Буболечке, хубаво и достойно начало на една хувава и достойна втора част...
Ама, защо пак така тъжно... Давай по-бързо в тъгата, че е пролет и ни се иска да четем само весели и любовнички неща. Аз-де:П
Иначе, Миле, страхотна си в описанията на чувства. Аз не мога да пиша така...
Целувам си те.

hopeless каза...

... наистина е тъжно, като нова глава от първа част, а беше обещала да е весело :р

Героинята ти е тактична и деликатна до безумие, още една твоя черта... Кому е нужен смях на скучни вицове?

ПП. Защо избра за персонаж колега... а не съсед например :|

Милена каза...

Хоуп,няма нищо общо с колега този персонаж и го избрах, за да не се сетят кой е точно:) все пак, не може да е всичко истина, нали?
май повече ми се отдава да пиша тъжни неща...като се замисля
Красе...и аз те обичам, но смятам, че си къде къде по-добра от мен в писането:) все пак е трябвало някой да ме вдъхновява:))
Ще се постарая да звуча по-весело...но май ще стане по поръчка тогава:) така, че каквото излезе:)

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

май трябва да прочета и първата част ...
хареса ми

Краске, Страхотна снимка...
Миле , никога, никога, никога, никога, никога, никога ... не спирай да ни радваш... написаното ни кара да чувстваме, защото е дълбоко ... когато човек чувства знае че е жив.... а кгоато аз се чувствам жив - ти получаваш едно благодаря :)

Plamena Markova-Koleva каза...

Ееее, тъкмо беше започнала да ми липсва Мила (ама сега ми липсва Зоран :( Отново много интересна глава и вече искам нова :)

Миле, наистина трябва да ги издадеш в книга!

Милена каза...

Аз трябва да ви благодаря:) хубаво е когато имаш какво да кажеш, да има отсреща и хора, които ще го чуят...не да го разберат, а да го интерпретират както го чувстват:))
сладури, обещавам, че ще направя всичко възможно до края на лятото да публикувам книжката:) Едно малко тиражче, за едни прекрасни читатели:)) Ще сложа и автографи;) хихихи

Unknown каза...

ieeeee
da pishe
" s obich " {P}
na moqta :)