понеделник, 2 февруари 2009 г.

Мила и Зоран


Рай

Глава осма


„Животът не се измерва с вдишванията, които правим, а с моментите, които спират дъха ни.”

Влак. Хора и раници. Изгорели рамена. Лято е. Мила и Зоран стоят в едно купе и се опитват да не се карат. Трудно е. Зоран не обича да става рано,когато не е на работа. Той мрази влаковете и мръсотията им. Мила обожава да пътува с влак. Не забелязва колко е мръсно и претъпкано. Мисли си за Стара планина и за хижа Рай, там където отиваха. Знаеше, че ще е изморително, знаеше, че след няколко часа няма да е толкова бодра и все пак се чувстваше повече от щастлива. Зоран се наведе и извади от раницата си малък портативен компютър. Мила го изгледа възмутена.

- За какво ти е това?

- Мислих, че мога да поработя докато не сме почнали да се изкачваме – невинно отвърна той и продължи да се взира в екрана. Мила въздъхна и замълча. Колко е зависим от техниката си. От работата си. От взирането в нищото. Разочарована беше. Не само от него. От повечето си приятели. Всички бяха забравили какво е да си сред природата. Да се слееш с нея, да я почувстваш вътре в себе си...Сега предпочитаха да я гледат на снимки и картички. Да се ровят във виртуалното пространство и да си мислят, че са близо. Никога нямаха време да се върнат към нея. Бяха забравили дългите преходи и калните крака и ръце. Бяха забравили тишината по пътечката нагоре към Рая. Зоран не искаше да си спомня колко бяха млади и истински тогава. Как се целуваха на всяка крачка и изоставаха зад редичката от усмихнати деца. Бе забравил за пътуванията им на стоп, за вълненията по пътя, за тръпката, за усещането на неизвестност, което ги обземаше всеки път...Зоран бе станал сериозен и отговорен, какъвто се предполагаше,че трябва да бъде. Сега настояваше да спят в хотели, да хапват по ресторанти, да е удобно и близко. Да пийват до късно и да се любят след това. За това идеята на Мила за хижа бе приветствана вяло. Той направи онази своя изкуствена усмивка и прие. Защото я обичаше, защото не искаше да й противоречи. И тя се разочарова. Ако си с някого, който те споделя само, защото не иска да те загуби, трябва ли да си с него?

Мила се загледа навън. Пред очите й се редяха зелени ивици истина. Лятото напълни душата й с красота. И тя си каза, че ако той не може да се върне назад, тя е способна да го направи, да се чувства както някога...

***
Калофер е още един любим град на Мила. Много отдавна, тя откри себе си там. Разбра, че всъщност не й трябва много да бъде щастлива. Няма нужда от неограничен достъп до Интернет, нито от мобилни телефони, нито от телевизия. Каза си, че след време иска да живее на такова място. Близо до планината. Разбира се, тогава беше малка. Сега нещата не са толкова прости. И мечтите ни сякаш също нямат право да са толкова простички.

От планински комплекс „ Паниците” ( на километър от Калофер), започва голямото изкачване. Всеки трябва да е подготвен за него. До Рая не може да се стигне лесно. Поглеждаш нагоре как се вие серпантината и тръгваш. Тръгнеш ли веднъж, не може никой да те спре. То е като магия. Тялото ти престава да те слуша. Виждаш се разтроен и навсякъде. С всяка крачка, с всеки поет дъх ставаш все по-истински, по- добър, по- съзнателен. Свличат се всички мръсотийки, дълбоко скрити в теб. Потното ти тяло сякаш лети напред, не чувстваш краката си, те не са твои. Омагьосани са. Както всичко около теб и в теб. Забравяш дори с кого си тръгнал, защото си сам с планината.

Зоран вървеше напред с намусено изражение. Потта се стичаше на малки вадички по него. Мила събираше камъни и шишарки. Той се обърна и се загледа в наведената й фигурка. Приличаше на дете. Държеше се като дете. Това го издразни. Беше изморен, гладен и му се искаше да поспи, а тя се беше захласнала по една шишарка.

- Мила....Моля те, не се спирай на всяка крачка. Ще стигнем горе и и ще трябва да слизаме.- Тя се захили и хукна към него, засили се и скочи върху него.

- Дивачка...- възмути се той като я свали на земята. Тя сияеше. Бе друга.

- Зоран, огледай се...- прошепна тя. Зоран се огледа и вдигна рамене. Дървета, път и прах. Какво да гледа?

- Ние сме сами...

- Не точно, Зорнан, не точно...

- Знаех, че идеята не е добра. От самото начало- промълви той, загледан пред себе си. Тя не го слушаше вече. Докосна рамото му леко и извика

- Пу , ти гониш!

Той поклати глава и тръгна след нея. Мислеше си как може да живее с тази жена. Тя не беше жена всъщност. Бе едно малко лудо момиче. Носеше червени шорти и черна тениска. От потта косата й се бе накъдрила и стърчеше на всички посоки. „Червените шорти тръгнали на гости на баба си...”

Той се засмя като си го помисли. Отдавна не бе бягал след нея. Чувстваше се странно вдетинен. Заозърта се на всички посоки сякаш някой щеше да му се присмее и се втурна да я настигне. Лаптопа тежеше много. Защо ли го бе взел? Двамата бяха останали без дъх. Чуваше сърцето си, което се канеше да изскочи от ушите му. А тя не спираше да се смее. Да го гледа и да му се смее. Той я придърпа към себе си и я зацелува. Насред нищото. Свидетели им бяха няколко дървета, няколко корена и десетки хиляди същества, скрити в земята. Солени устни, горещи летни тела... Мила и Зоран- горещо, солено цяло. Имаше déjà vu. Това се бе случвало някога. Тогава...бяха влюбени, толкова влюбени...а сега? Възкресяваха спомен, събуждаха емоция? Намираха се в омагьосания свят на Алиса, в който времето върви на обратно?

Последните няколко стръмнини до хижата са като излизане от черна дупка. Драпаш нагоре с последни сили. Имаш чувството, че умората ще те принуди да се откажеш. Идва ти на ум, че никога няма да стигнеш. Спираш на всяка крачка, тялото ти е болезнено и изтерзано. Тогава излизаш на светло. Свличаш се на колене и поглеждаш пред себе си. Тя се гуши, прегърната от височини, окъпана сякаш от водопада Райското пръскало. Тя е там, съвсем близо. Забравяш, че си на ръба на силите си. Все едно никога не си изкачвал. В Рая , ти възвръщаш мощта си. Болката изчезва. Щастието е неизмеримо, то дори не може да се опише...Хубаво е да има някого, когото да целунеш в този момент, но не е задължително. Моментът се изживява индивидуално. То е като общуване с нещо неразгадано, тайнство, с което се срещаш рядко и което никога няма да забравиш. То е свръх онова, което може да обясниш. Тези срещи са неповторими. Всеки път е различно.

Мила и Зоран бяха седнали на полянката пред хижата и мълчаха. Беше хубаво. Зоран се бе настанил на раницата си. Бе забравил за компютъра. Наоколо имаше много млади и стари планинари, които разпъваха палатки.Мила си помисли, че няма нищо против да замрази времето, да спре да съществува точно сега. Но времето и без друго не съществуваше там или поне не в тази си форма. Имаше слънце и облаци, които се движиха. Това бе всичко.

Влязоха в банята, когато топлата вода беше свършила. Мила се разписка. Беше ледена. Успяха криво ляво да се освежат. Зоран усещаше лека болка в гърлото си. Болката мина след филийките с лютеница и сирене, които Мила му направи. Хапнаха и тръгнаха отново. Мила искаше да изкачи връх Ботев. За съжаление не успяха. Винаги стигаха до някъде и се връщаха. Спряха се на водопада. Водата се спускаше от горе и се разпръскаше като безброй перли, облечени в светлина. Това заслепяваше. Това вдъхновяваше. Излегнаха се на едни плосък камък и затвориха очи. Зоран се беше върнал към природата, беше се върнал към себе си и към Мила. Може би за кратко...може би за последно, но тя бе щастлива. Този миг...той бе неизмерим, вечен...бягство от реалността, от нещата, такива, каквито са. Там, сред планината, всичко е такова, каквото никога не си си го представял.

Там осъзнаваш колко си мъничък и как нищо не зависи от теб. Там разбираш колко си далеч от съвършенството и колко си зависим от изкуственото. Но там също...разбираш и колко си велик и значим – ти си този, който преживява, който усеща, който се предава на красотата, който се съюзява с нея, за да премине в други измерения, за да възкреси умрели емоции и да събуди...да събуди любовта....

Вечерта в стаята, наблъскана със спящи хора, Зоран дълго се взира в спокойното й лице. Беше тясно в леглото. Двамата бяха се превърнали в една топла прегръдка. Нищо друго не се бе случило.



17 коментара:

ralka каза...

ох, Миле:))успя и да ме разплачеш, много красиво пишеш{}

Милена каза...

Ралкаа...това са си нашите лета:) никога няма да ги забравя! между другото един от плановете ми за това лято, е да отидем на Рай:) мислиш ли, че ще има желаещи?целувам те

ralka каза...

там сме, само да не замина за някъде лятото...в такъв случай-пролетта:))

hopeless каза...

Нежно и красиво - спор няма, идва ти отвътре..... толкова много спомени... точно така, спомени, а не любов. Не знам защо пиша това, просто мира не ми дава факта, че тя още е с него. Така не може. Извинявай още веднъж, това си е твоята приказка, но все пак си решила да я разкажеш на всички, все някой ще се промъкне и ще иска да продължи по неговият си начин :Р

Знаеш ли кое е тъжното, че още на следващият ден, когато са си у дома, и всичко е по старому... тя ще има нужда да намери следващият Ники (ще ми се).... много бързо отново ще стигне до извода, че може и без Зоран (колкото по-скоро, толкова по-добре)... и въпреки това, тези спомени от "Раят" ще я държат като прикована към него. Те са една непреодолима бариера между нея и всеки, който иска да я доближи... Получава се един затворен кръг, от който измъкване няма.... и така до следващият Ники, ако изобщо успее да я доближи такъв...

Та ако може, слънце, едно питане, как по дяволите се минава през такава бариера? Може ли изобщо?

Милена каза...

не спирам да се надявам, че може:) В следващите глави и Мила ще го разбере:) Защо искаш толкова бързо да ги разделям? не ти се чете ли? :))))шегувкам се:)

Plamena Markova-Koleva каза...

Миле, как си улучила някои мои мисли :0 Наистина в един момент, колкото и да е прекрасна една връзка, през главата ти започва да преминава споменът за това какво е било преди и в какво се превръща животът ни заедно...

А иначе тази осма глава ми беше особено интересна, защото първото ни пътешествие със Станислав беше запланувано точно до Райското пръскало. Но не се получи и сега сме се заканили най-после да го осъществим. Като те чета, май наистина си заслужава ;)

hopeless каза...

Разбира се, че ми се чете :Р просто си малко груба с Милена... грешка, Мила :Р

А за бариерата не съм сигурен, че ме разбра правилно...
тя пречи на трети човек да влезне в историята и да вземе Милена... грешка, Мила :Р
Разбираш ли? :Р:Р:Р това е драмата.....

Милена каза...

Абсолютно правилно съм те разбрала:) така е:)но тази бариера не идва от вън, а Милена, о, грешка Мила:), просто ще се остави да я вземат, когато му дойде времето:) то все някога идва, в това не съм загубила надежда...
Плам, мястото е страхотно, но отидете през лятото, че си е опасно когато има още сняг! Аз съм сигурна, че ще останеш очарована.

hopeless каза...

"когато му дойде времето" е как можа да го напишеш.... няма да ти изброявам всички асоциации, които ми идват на ум от тази фраза :( това е толкова обезсърчаващо :( Отсвирвай ги ти всички Николаевци, пък чакай да му дойде времето.... човек наистина не може да Я... грешка, да ТЕ доближи ...

...цяла седмица се ядосвам, че Свети Валентин е в събота и няма да мога да ти пусна валентинка в джоба, ма и да беше в петък...

Kraska каза...

" Когато му дойде времето" означава всъщност, че то винаги идва :) И за Мила ще дойде :), не се тревожи, hopeless :P
Освен това, Свети Валентин не е единствената възможност да кажеш на някого, че го обичаш.. Смятам дори, че е последната...
Миле, Мила и Зоран вече са разделени, стига ги връща в миналото :) Дай да видим къде ще ги разположиш настоящето (нали всеки ден то ни заобикаля )...
Плам, на х. Рай се влюбих за първи път... :)Мястото е красиво, наистина :)

hopeless каза...

С нетърпящ възражение тон рече, рече и отсече! Признавам, тълкованието на цитата радва, ти баща - ти майка :Р

А що се отнася до празника - може и да си права, знам ли, и никога не съм го взимал на сериозно... но тази година... пфууу, въпрос на нагласа и настроение... трябва ли да има причина за да направиш някоя глупост :Р

Милена каза...

искам си валентинката пък:)даже си я искам лично:)може и да не на 14:) много ще й се зарадвам, обещавам:)
Краси, моя Краси, ти която почти не четеш:)) спокойно де, знам че са разделени, изобщо не мисля да ги събирам отново:) ще разкажем за Мила и Зоран в настоящето, имай търпение:)и не че ти през редовете( както правиш)! лов ю

Милена каза...

не чети:))))))) не че ти четеш:ППП

hopeless каза...

Ми щом обещаваш да и се зарадваш :РРР

Анонимен каза...

Mile, kartinata nakraq s prirodata (i vuob6te v cqlata glava) e prekrasna!:) To4no takiva asociacii predizvikva v men, kogato sum sred neq ili dori i da sum dale4 pak q 4uvstvam vse taka neobhodima.
Celuvam te
Prekrasno e!
Savi

Милена каза...

Eee, мерси, Сави:) вече ми повдигате самочувствието:)Много целувки и на теб и да не забравиш, че след изпитите ще ходим да ядем пастички:))

Анонимен каза...

Nqma. Tova sum go obe6tala.:) Ako zabravq ima koi da mi napomni, nali?:)
Celvki