сряда, 29 септември 2010 г.

Малко тъжно





Нахраних мишо, ухапа ме, докато се опитвах да му дам витамини. Сега има малка червена точица на пръста ми и лекичко боли.

Боли, когато се привързваш. Боли, когато не виждаш пред себе си. Като не се виждаш, като те е страх…Сбърках… Когато се страхуваш, не те боли. Тогава се предпазваш. От всичко, слагаш прозорците и звукоизолираш. Не чуваш, не мислиш, просто се страхуваш.

Аз не се страхувам. Няма да крия, че ме боли. Боли ме, че не се виждам в очите ти, не се виждам никъде. Като снимка съм. За спомен. Като спомен. За снимка. Като фотоалбум, пълен със заучени усмивки. Като профил във файсбук съм. Или само профил…
Не познаваш дълбочината в мен, бъркаш я с наивност, с детинство…Бъркаш я с нещо, на което ти прилича. Не я познаваш, защото не ти е нужна.

Боли ме, че никой не може да я опознае, че на никой не би му била нужна. Моят свят, потъмнял от прах ще си остане неоткриваем. Не че е нещо особено наистина.
Малък е. Топличко е там. Скромен е от към мечти. Скромен е от към амбиции. Но е отворен, непретенциозен, там си свободен да бъдеш себе си, да правиш това, което обичаш…

И да обичаш. Да се научиш да обичаш. Не е малко. Обичането е в същността на всичко..Да се раздаваш до крайност, да се раздаваш до умора, докато не ти остане. И да си щастлив, че си дал, че си усмихнал. Това е същността на обичането.

Може би всичко съм ти дала? Може би нямаш сили за още? Преуморявам те, принуждавам те да ми отвръщаш със същотото. Не го правя нарочно. Просто ми лиспваш. Липсва ми да ти давам. Когато те губя, нямам сили да те намирам отново. Нямам сили. Уморена съм от самота. От това да нямам възможност да ти дам.

Представи си, че някой някъде се нуждае повече от теб, от любовта ми. И го боли толкова, колкото мен. Но той страда, че не получава. Липсва му точно това.
Питам се защо даваме на тези, които нямат нужда, а пропускаме онези, които наистина копнеят, които живеят за нея?

Кръвта по пръстчето ми засъхна. Раничката ще се затвори. Не мога да се сърдя на мишо. Не мога да му се сърдя, че го обичам.
Утре пак ще му дам витамини.

събота, 11 септември 2010 г.

Ах този див, див живот



Ах този див, див живот!

Кафето ми навява спомени за есен, за падащи листа, оцветени в жълто. Моето горещо кафе със сметана.
Кафето ми напомня за ароматно задоволство, за близост, за споделеност.
И не само то. Колко е прекрасно да ни има, да можем да се пипнем с ръце, да се докоснем един друг. Да почувстваме себе си в другия. Колко е прекрасно, че нито една моя емоция не прилича на твоята и въпреки това не си пречим.

А ти дори не пиеш кафе.

Не е ли прекрасно, че сме човеци, а не слончета, например? Можем да усетим болката от това, че ни има на този свят, но и да открием неизразимото щастие на това да се споделяме, на това че търсим да сме двама. Да сме уникално цяло, уникалните от същия вид.

А аз съм толкова нисичка.

Не е ли прекрасно, че сънуваме, че мечтаем, че плачем, че мислим, че крещим, че сме диви и покорни, когато си поискаме. Че се раждаме и умираме, че сме неизбежно смъртни и неизбежно неспасяеми. Тук сме и навсякъде.

А теб дори те няма до мен.

Дъждът ми напомня за път. За дълго изкачване, за студ и потреперване. Дъждът и кафето си ти. Не мога без теб. Ти ми помагаш да не забравя.

Не искам да забравям, че съм човек...

петък, 3 септември 2010 г.




Кърваво червено отражение в чаша
Размазан образ на нежно мълчание
Защо да се плаша?

Добър вечер, страдание

Сладко запълваш празното в мен
Учиш ме на търпеливо обичане
Урасяваш безпаметно моя ден

Завличаш ме....

Има нещо прекрасно в нас
Някакъв безумен синхрон
Целуваш ме страстно, прегръщаш с бяс

Това изтерзано

самотно

лице

Наричат те някак
Бяга всеки от теб
А аз продължавам нататък

Дали ме е страх? Разбира се, че не

Снимка: Иво